Sedan den 27 december 2016 så har nya Bobrik med standard antenn levererats med en ny typ av GNSS modul, denna visar sig nu kunna orsaka en låsning av Bobrik i samband med uppstart. Det som händer då är att en grön punkt tänds och sedan byter färg snabbt till rött för att sedan slockna. Och så upprepas detta tills strömmen bryts.

För att åtgärda problemet så krävs det antingen att uppdateringsfrekvensen ändras från 1Hz till exempelvis 5Hz och 38400bps, alternativt att man laddar in nya firmware 1.5 alpha 3 som har en fix för detta problem.

Vi rekommenderar starkt att göra båda dessa ändringar även om din Bobrik inte har låst sig vid uppstart. Alla Bobrik levererade från idag (den 3 januari 2017) är redan åtgärdade vid leverans.

Om din nya Bobrik har låst sig, så måste GNSS modulen få en riktig reset innan den kommer igång igen, detta kan utföras på 2 olika sätt:

  1. Skicka in den till till oss så åtgärdar vi felet med vändande post. Endast själva dosan behöver skickas in, inga kablar.
  2. Koppla ur USB kabeln och plocka ur bakstycket (det sitter bara fasttryckt) genom att med en nagel eller vass kniv försiktigt få bakstycket rakt ut bakåt. Kortslut sedan batteri kontakten till GNSS modulens backupbatteri under ca 1 sekund, med exempelvis en spårskruvmejsel. Spårskruvmejseln måste komma ikontakt med båda batteripolerna (rödmarkerade på bilden). Koppla därefter in den till datorn för att se om den startar normalt (versionsnummer visas på displayen) och inkopplingsljud hörs i datorns högtalare (Windows)

 

När väl Bobrik har kommit igång, starta BobrikLoader (finns på vår hemsida för nedladdning) och välj alternativet Uppdatera Firmware (inbyggd programvara) välj där sedan firmware 1.5 alpha 3 eller senare. När uppdateringen är klar rekommenderar vi också att man klickar på inställningar och sedan fliken GPS/GNSS. Här väljer man 38400 i överföringshastighet och 5Hz uppdateringsfrekvens, avsluta med att spara inställningarna.

Vi på AD-Teknik beklagar givetvis denna oläglighet, som tyvärr var svårt att upptäcka eftersom felet inte syns när GNSS modulen är nollställd, vilket den är när vi får den från fabrik.