Tillbaka från semestern

Nu är vi tillbaka och kör som vanligt, telefonen och butiken är öppna som vanligt men med begränsad bemanning de första 2 veckorna.

Semestertider

Nu är det semestertider även på AD-Teknik, butiken och telefonsupporten är därför stängd.

Men det går ändå att nå oss via mail på info@adteknik.com vilket vi besvarar inom 48 timmar.

Beställningar tas emot som vanligt på vår hemsida, och vi skickar ut minst 1 gång per vecka.

Trevlig Sommar önskar Andreas och Håkan

 

 

 

Bobrik Firmware 2.0 alpha 4

Vi hoppas nu att felet som fanns i alpha 3 versionen nu är åtgärdat. Felet bestod i att om man anslutit enheten till konstant spänning (tex via OBD kontakten) och man aktiverat funktionen att GPS/GNSS mottagaren skall gå ned i viloläge så startade den inte upp som den skulle. Därmed uteblev all funktion inkl eventuell körjournal tills dess att man startade om enheten genom att bryta strömmen.

AD-Teknik har försökt spåra de kunder som hade uppdaterat sin Bobrik till 2.0 alpha 3 och mailat dessa.

Återigen vill vi förtydliga att senaste väl-testade release av firmware är 1.9. och det är denna som nya enheter levereras med. Eventuella alpha och beta versioner finns tillgängligt för alla kunder, men test görs på egen risk.

Firmware historik: https://www.adteknik.com/bobrik_firmware.htm

 

 

 

 

Problem med Bobrik firmware 2.0 alpha 3

Vi har tagit bort firmware version 2.0 alpha 3 från vår server efter vi upptäckt problem med den.

Om du vet med dig att du uppdaterat din Bobrik till denna versionen ber vi dig att återgå till tidigare version.

Kom ihåg: Alpha betyder att det är en tidig testversion av programmet och alla funktioner är ej testade.

Senaste officiella release är fortsatt 1.9

 

 

MacOS 10.5 Catalina

MacOS 10.5 Catalina kräver att alla program som körs är 64-bitars.

Logger-programmet och BobrikLoader finns för närvarande endast i 32-bitars versioner eftersom det utvecklingsverktyget, som vi använder för att skriva programmen till Bobrik och ActiveGPS, ännu inte har stöd för att skapa 64-bitars program till MacOS.

Så snart detta finns tillgängligt kommer vi naturligtvis erbjuda 64-bitars versioner av Logger och BobrikLoader

Datum när utvecklingsverktyget (C++ Builder från Embarcadero) får stöd för MacOS 64-bitars är än så länge okänt, men det kan dröja år innan detta är klart.

Under tiden rekommenderar vi våra kunder att köra vidare på MacOS Mojave eller äldre versioner av MacOS. Om detta inte är möjligt är tyvärr alternativet att skapa en dual boot, och installera MacOS Mojave separat, alternativt Windows 10. Alternativt att nedgradera från Catalina till Mojave.

Tips:

Om du inte vill bli påmind hela tiden att uppdatera din Mac kan du tillfälligt ignorera Catalina genom följande kommandorad i Terminalen:

sudo softwareupdate –ignore ”macOS Catalina”

Den dagen du vill installera Catalina skriver du:

sudo softwareupdate –reset-ignored

OBS! Det skall vara dubbla minustecken framför ignore och reset-ignored, men WordPress som visar vår webbsida gör automatiskt om detta till ett långt streck.

 

USB-kabel till bilen

USB-Kabel med mini USB kontakt

 

Nytt i vårt sortiment av tillbehör är en USB-kabel för bilen som kan användas som strömförsörjning av Bobrik och ActiveGPS.

Kabeln är 1,8 meter lång

Tack vare att kabeln inte är fullkopplad så slipper man problemet att enheten tror att den är kopplad till dator om bilens USB-uttag är kopplad till stereon.

Se länk nedan:

USB-kabel till bil

 

 

Bobrik visar ”GPS” i displayen

Under dom senaste dagarna har flera kunder hört av sig med samma problem. Nämligen att GPS/GNSS-mottagaren plötsligt slutat att fungera och displayen visar ”GPS”.

Tyvärr vet vi inte exakt vad detta beror på men eftersom det plötsligt drabbar flera kunder ungefär samtidigt så kan vi misstänka att satelliterna har skickat ut någonting som inte GPS/GNSS-mottagarna kunnat hantera korrekt.

På en enhet som varit inne här under dagen så avhjälpte vi felet genom en hård reset av GPS/GNSS mottagaren, som kan utföras på 3 olika sätt:

  1. Skicka in den till till oss så åtgärdar vi felet med vändande post. Endast själva dosan behöver skickas in, inga kablar.
  2. Koppla ur den och låt den ligga strömlös några dagar, oftast återställer sig felet självt när backup batteriet laddas ut.
  3. Koppla ur USB kabeln och plocka ur bakstycket (det sitter bara fasttryckt) genom att med en nagel eller vass kniv försiktigt få bakstycket rakt ut bakåt. Kortslut sedan batteri kontakten till GNSS modulens backupbatteri under ca 1-2 sekunder, med exempelvis en spårskruvmejsel. Spårskruvmejseln måste komma ikontakt med båda batteripolerna (rödmarkerade på bilden). Koppla därefter in den till datorn för att se om den startar normalt (versionsnummer visas på displayen) och inkopplingsljud hörs i datorns högtalare (Windows)

 

Kunden som hade problemet hade en GNSS-mottagare med äldre programvara (AXN 3.10), den gamla programvaran kan vara en del av problemet så vi rekommenderar alla att uppdatera GNSS-mottagarens firmware till senaste version.

OBS! Det är bara möjligt att uppdatera programvaran i GNSS-mottagaren när den fungerar. Har den låst sig kan inte programmet få kontakt och utföra uppdateringen.

Uppdateringsprogrammet MTKFirmware kan hämtas här: Windows verSION

 

 

 

64 bitars stöd till MacOS och Android

AD-Teknik använder ett utvecklingsverktyg som heter RAD Studio som kommer från Embarcadero. Alla program/appar är utvecklade i programspråket C++.

Den stora fördelen med RAD Studio är att den kan kompilera källkoden så att den passar flera plattformar. Tex kan man skriva ett program som man kan köra på Windows, iOS, Android, MacOS och till och med Linux. Utan att behöva göra stora anpassningar i källkoden för respektive plattform. Det skulle bli ett allt för stort arbete för ett litet företag att underhålla separata källkoder för respektive plattform.

Från den 1 augusti kräver Google Play att nya versioner av appar som läggs upp på Google Play skall ha 64-bitars stöd utöver 32-bitars. Det betyder att befintliga 32-bitars appar kommer fortsätta fungera, men nya versioner måste ha 64-bitars stöd.

Apple har länge varnat för att de helt och hållet kommer ta bort 32-bitars stöd, och uppmanar alla programutvecklare att släppa 64-bitars versioner av sina program till MacOS. Apple planerar att släppa MacOS Catalina i oktober, och den kräver 64-bitars program. Vi rekommenderar att tillsvidare vänta med att uppdatera till MacOS Catalina om det är möjligt och stannar kvar med MacOS Mojave.

Vi hade gärna redan nu velat se till att vi hade 64-bitars stöd, men utvecklingsverktyget som vi använder har inte riktigt hängt med, och vi väntar på en uppdatering som tillåter att vi genererar 64 bitars kod till Android och MacOS. Något datum när detta sker finns tyvärr inte. Så vi rekommenderar därför att tills vidare inte uppdatera er MacOS-version till någon nyare än den som finns idag eftersom detta kan leda til att våra program slutar att fungera på datorn.

Embarcadero har i veckan släppt en ny version av RAD Studio, som stödjer 64-bitars Android och MacOS, men än så länge bara för dem som skriver program i språket Delphi och inte C++.

Semestertider

Nu är det semestertider och våra telefoner och butiken håller stängt.

Beställningar som görs på vår hemsida skickas normalt ut en gång per vecka.

Har ni övriga frågor eller behöver support, vänligen maila till info@adteknik.com så försöker vi svara inom 24 timmar.

Vi är tillbaka med full styrka igen den 12 augusti.

Ha en skön sommar!